Hagyomnyos mdon kszl a sajt Hajddorogon
Szerkeszt 2009.03.19. 12:32

Manapsg mr kevesen ismerik a j sajt ellltsnak titkt.
Gulys Mihlyn friss tejbl, a szleitl s nagyszleitl tanult mdszerrel kszti a sajtklnlegessgeket. A mestersges tartstszerek s adalkanyagoktl mentes termk nem csak finomabb, de egszsgesebb is bolti trsainl.
Ezek a sajtok a hajddrogi Gulys Mihlyn kezei kzl kerltek ki. Gyerekkorban kitanulta a sajtkszts mestersgt, hiszen desanyja mellett mr 10 vesen foglalkozott tejtermkekkel.
Gulys Mihlyn stermel: Szleimtl tanultam, k meg a nagyszleitl tanultk. Az desapm mr 76 ves, s mr 6 ves kora ta ezzel foglalkoznak. Szeretem csinlni, szeretem megcsinlni, szeretem eladni is. rlk, ha tetszik a sajt, olyan szpek. Meg ht ehhez rzs kell szerintem, a sajtksztshez.
Tbb fzison kell tesnie a tejnek, mire elnyeri ezt a formjt. Hajddorogi sajtkszt mhelyben Gulys Mihlyn tbbfle sajttal foglalkozik. Kszt prseltet, hagyomnyos gomolyt, fstltet, lgy- s kemny sajtot. Ebbl a 25 liter tejbl gomolya lesz, amihez els lpsknt fel kell melegteni.
Gulys Mihlyn: 25 literbl tejbl 3 kil, 3 kil 20 deka gomolya lesz, attl fgg, hogy mennyi a zsrja, a fehrjetartalma. Attl fgg, hogy juhtej vagy tehntej. Ha juhtejbl van, az tmnyebb, az nehezebb, ha tehntejbl, az knnyebb.
Gulys Mihlyn fknt a magyar tarka tejbl kszti a sajtokat, de fekete tehenet is tart. Amikor a tej kzmeleg lesz, langyos vzben egy specilis szert old fel. Ez a folyamat 10-20 percet vesz ignybe. Ilyenkor nem szabad belenylni, mert sszetrik, morzsalkoss vlik, s nem lesz j a sajt. A vgtermk minsge attl fgg, hogy milyen alvadkot llt el a kszt. Az alvadk ilyenkor nyeri el a megfelel llagt, de nagyon vatosan kell vele bnni. A sajtok ksztsnl fontos a megfelel hmrsklet, ami 20 fokot jelent. Tlen fleg gomolyt, nyron pedig juhtrt kszt Gulys Mihlyn.
Gulys Mihlyn: Nyron, mikor meleg van, a juhsajtokat napra tesszk, annak az a lnyege, hogy a napon rjen ki, nagyon szpen megkel a sajt, s az egy krget kpez maga krl, szpen lesrgul, s abbl van a juhtr. A kirshez kell 5-7 nap, attl fgg milyen ersre akarjuk.
A szrssel kikerl a sajt alapanyag a savbl. Ilyenkor mg megmozgatjk kicsit, ettl lesz a sajt szp lyukacsos. Majd ruhba teszik, hogy lecspgjn.
Gulys Mihlyn: Akkor j a sajt, ha meg tudod fordtani, onnan tudom, hogy j egy sajt, ha egszben megll.
Elkszlt a gomolya. Ez arrl ismerszik fel, hogy nincs zestve, s adalkanyag sincs benne. Mg egy napig csepegtetni kell, s akkor lesz belle finom, lgy sajt. Ekkor lehet hlt hzni r. A fstlskor ennl fogva lgatjk fel.
Orosz Mihly stermel: A fstls az elksztssel kezddik. Rrakjuk a fstlbotra, betesszk a fstlbe, feltesszk a tartvasra, s akkor ott fog fstldni, kt-hrom nap elg, s naponta forgatom. A sznt, az zt a fst anyaga adja, az ecetsav, a hangyasav, a ketonok, az aldehidek, azok adjk az zt, a sznt.
A fejstl szmtva egy napig tart, mg egy sajt eljut a fstlkamrig. A frtlshez kemnyfa frszpor kell, mert ez nem ad nagy ht, csak meleget. A sajtok itt 3 napig lgnak, s naponta ktszer forgatjk ket, hogy egyenletesen rje ket a fst. gy akr fl vig is elllnak majd. Enlkl csak 2-3 htig trolhatak.
Gulys Mihlyn: Ezek a sajtok tehntejbl vannak, s ezeket hagyomnyos prselssel szoktam kszteni. Ezt n talltam ki, hogy hogyan is csinljam, mert formim nincsenek, de vglis gy egyedi, teht ez nem olyan, mint a tbbi sajt tmkelege, hanem ez egy egyedi sajt, s nem is szeretnm igazn megvltoztatni. A hlzs meg azrt j, mert egy szp formt ad neki, olyasmi, mint a tengeri.
A sajtokat vgl borssal s mentval zestik, majd szzk - ebben is eltr a hagyomnyostl a hajddrogi mhely receptje. Majd a sok sajt egyenesen a borkstolk asztalra vagy a piaci rusokhoz, majd a csaldok asztalra kerl.
forrs: dtv.hu
|