hpoe
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ön szerint...
Lezárt szavazások
 
Menü
 
Időjárás

 

Időjárás előrejelzés

 
Közérdekű Telefonszámok

Mentők:         104

Rendőrség:     107  vagy 06-52-570-050

Tűzoltóság:    105

 
Programok/Hírek
Programok/Hírek : Hagyományos módon készül a sajt Hajdúdorogon

Hagyományos módon készül a sajt Hajdúdorogon

Szerkesztő  2009.03.19. 12:32

Manapság már kevesen ismerik a jó sajt előállításának titkát.


Gulyás Mihályné friss tejből, a szüleitől és nagyszüleitől tanult módszerrel készíti a sajtkülönlegességeket. A mesterséges tartósítószerek és adalékanyagoktól mentes termék nem csak finomabb, de egészségesebb is bolti társainál.

 

Ezek a sajtok a hajdúdrogi Gulyás Mihályné kezei közül kerültek ki. Gyerekkorában kitanulta a sajtkészítés mesterségét, hiszen édesanyja mellett már 10 évesen foglalkozott tejtermékekkel.

Gulyás Mihályné őstermelő: Szüleimtől tanultam, ők meg a nagyszüleitől tanulták. Az édesapám már 76 éves, és ő már 6 éves kora óta ezzel foglalkoznak. Szeretem csinálni, szeretem megcsinálni, szeretem eladni is. Örülök, ha tetszik a sajt, olyan szépek. Meg hát ehhez érzés kell szerintem, a sajtkészítéshez.

 

Több fázison kell átesnie a tejnek, mire elnyeri ezt a formáját. Hajdúdorogi sajtkészítő műhelyében Gulyás Mihályné többféle sajttal foglalkozik. Készít préseltet, hagyományos gomolyát, füstöltet, lágy- és kemény sajtot. Ebből a 25 liter tejből gomolya lesz, amihez első lépésként fel kell melegíteni.

Gulyás Mihályné: 25 literből tejből 3 kiló, 3 kiló 20 deka gomolya lesz, attól függ, hogy mennyi a zsírja, a fehérjetartalma. Attól függ, hogy juhtej vagy tehéntej. Ha juhtejből van, az töményebb, az nehezebb, ha tehéntejből, az könnyebb.

 

Gulyás Mihályné főként a magyar tarka tejéből készíti a sajtokat, de fekete tehenet is tart. Amikor a tej kézmeleg lesz, langyos vízben egy speciális szert old fel. Ez a folyamat 10-20 percet vesz igénybe. Ilyenkor nem szabad belenyúlni, mert összetörik, morzsalékossá válik, és nem lesz jó a sajt. A végtermék minősége attól függ, hogy milyen alvadékot állít elő a készítő. Az alvadék ilyenkor nyeri el a megfelelő állagát, de nagyon óvatosan kell vele bánni. A sajtok készítésénél fontos a megfelelő hőmérséklet, ami 20 fokot jelent. Télen főleg gomolyát, nyáron pedig juhtúrót készít Gulyás Mihályné.

Gulyás Mihályné: Nyáron, mikor meleg van, a juhsajtokat napra tesszük, annak az a lényege, hogy a napon érjen ki, nagyon szépen megkel a sajt, és az egy kérget képez maga körül, szépen lesárgul, és abból van a juhtúró. A kiéréshez kell 5-7 nap, attól függ milyen erősre akarjuk.

 

A szűréssel kikerül a sajt alapanyag a savóból. Ilyenkor még megmozgatják kicsit, ettől lesz a sajt szép lyukacsos. Majd ruhába teszik, hogy lecsöpögjön.

Gulyás Mihályné: Akkor jó a sajt, ha meg tudod fordítani, onnan tudom, hogy jó egy sajt, ha egészben megáll.

 

Elkészült a gomolya. Ez arról ismerszik fel, hogy nincs ízesítve, és adalékanyag sincs benne. Még egy napig csepegtetni kell, és akkor lesz belőle finom, lágy sajt. Ekkor lehet hálót húzni rá. A füstöléskor ennél fogva lógatják fel.

Orosz Mihály őstermelő: A füstölés az előkészítéssel kezdődik. Rárakjuk a füstölőbotra, betesszük a füstölőbe, feltesszük a tartóvasra, és akkor ott fog füstölődni, két-három nap elég, s naponta forgatom. A színét, az ízét a füst anyaga adja, az ecetsav, a hangyasav, a ketonok, az aldehidek, azok adják az ízét, a színét.

 

A fejéstől számítva egy napig tart, míg egy sajt eljut a füstölőkamráig. A fürtöléshez keményfa fűrészpor kell, mert ez nem ad nagy hőt, csak meleget. A sajtok itt 3 napig lógnak, és naponta kétszer forgatják őket, hogy egyenletesen érje őket a füst. Így akár fél évig is elállnak majd. Enélkül csak 2-3 hétig tárolhatóak.

Gulyás Mihályné: Ezek a sajtok tehéntejből vannak, és ezeket hagyományos préseléssel szoktam készíteni. Ezt én találtam ki, hogy hogyan is csináljam, mert formáim nincsenek, de végülis így egyedi, tehát ez nem olyan, mint a többi sajt tömkelege, hanem ez egy egyedi sajt, és nem is szeretném igazán megváltoztatni. A hálózás meg azért jó, mert egy szép formát ad neki, olyasmi, mint a tengeri.

A sajtokat végül borssal és mentával ízesítik, majd sózzák - ebben is eltér a hagyományostól a hajdúdrogi műhely receptje. Majd a sok sajt egyenesen a borkóstolók asztalára vagy a piaci árusokhoz, majd a családok asztalára kerül.

forrás: dtv.hu

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
Facebook

Polgári Összefogás

Névjegy létrehozása

 
Mennyi a városban a Hőmérséklet?
 
Hold fázis

 


Holdfázis
 
 
Névnap

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Kapcsolat felvétel

hpoe@freemail.hu

 

 
Linkek/honlapok
 
Linkek/videók
 
Óra
 
Számláló
Indulás: 2007-06-24
 
Üzenőfal
 
Nap vicce

 

A nap vicce
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!